dilluns, 2 de novembre del 2009

CANÇONS OCULTES: Kama-sutra, de Brincos (Mundo, Demonio y Carne, 1970)

Insòlita obra mestra del rock espanyol protagonitzada per uns musicalment madurs Brincos els quals tractaven a través del progrock experimentar en nous sons que els introduïra en el mercat anglosaxó. La formació era prou diferent de la dels seus inicis. L'alma mater Fernando Arbex i el baixista Vicente Gonzalez anaven acompanyats ara dels germans Morales a les guitarres i de l'excel·lent teclista Oscar Lazprilla.
El seu rock psicoprogressiu es va traduir en el disc conceptual Mundo, Demonio y Carne el qual va tenir la seua versió anglesa World, Devil & Body per a eixe mercat.
Després de prou esforços al final vaig poder aconseguir ambdós discs. Al meu parer, tècnicament, no se'ls pot tractar com a versions pel fet que cada obra conté cançons que no estan en l'altra. De tal manera que, per exemple, aquest Kama-sutra no es troba en la “versió anglesa”.
Però la cançó en si és una esplèndida incursió en el rock psicodèlic trufada de sons hindús i deutora de cançons com “Within you without you” del Harrison més oriental del Sgt. Peppers. Set minuts conformen aquesta peça instrumental realment sorprenent tant per la seua qualitat com pel context social en què es va produir. Una cançó oculta que és una autèntica delícia tant per a aquells que la descobreixen com per als qui la tornen a visitar.